חדר הסלון הוא החדר המרכזי בדירה, ומהווה את נקודת המפגש של כל בני הבית בסוף היום. זהו המקום שבו זוגות ומשפחות מבלים מול הטלוויזיה או אוכלים ארוחות משותפות. לאחר יום עבודה מפרך אין דבר מרגיע יותר מלפתוח את דלת הבית ולנחות היישר לפינה המפנקת, ומשום כך כל עיצוב סלון חייב להתבצע תוך שימת דגש לפרטים הקטנים ביותר.
עיצוב סלון בצורה שתאפשר לו לשמש בתור חדר המפלט משגרת חיי היום יום הוא משימה שנועדה למעצבים מקצועיים בלבד. אלו יכולים לקשר בין עיצוב הסלון לבין עיצוב הבית כולו, כך שתיווצר המשכיות והרמוניה בין כל החללים. זהו דבר הכרחי לצורך יצירת האווירה האינטימית והביתית, שצריכה לאפיין את הסלון כמו גם את שאר חדרי הבית.
כדי לעצב סלון מרהיב צריך קודם כל לקחת בחשבון את המגבלות הפיזיות של החדר. ישנם גורמים בבית שקשה או בלתי אפשרי לשנות כמו מיקום הסלון וגודלו, חלונות, דלתות כניסה או עמודים. לעומת זאת ישנם בהחלט אלמנטים שאיתם אפשר "לשחק" בחופשיות, כמו למשל קירות גבס, צבעי הקירות, הרהיטים המאכלסים את הסלון והחפצים הנמצאים בו. עיצוב סלון חכם יעשה שימוש בכל האלמנטים הללו כדי ליצור אווירה אחידה, שמתאימה באופן אינדיווידואלי לדיירי הבית הספציפי.
אחת הדרכים ליצירת סלון מרהיב שישאיר רושם עז לא רק על בני הבית אלא גם על אורחים, היא באמצעות תאורה נכונה. ניצול נבון של התאורה הטבעית בסלון שטוף שמש, למשל, יוצר אפקט חזק על כל מי ששוהה בסלון. למעשה, אור שמש רב עושה את עבודת המעצב לפשוטה יותר, כיוון שכל רהיט שיוצב בסלון כזה יראה מרשים. לעומת זאת, עיצוב סלון חשוך שנמצא בחדר פנימי בבית או שחלונותיו פונים לכיוונים הפחות מוארים (למשל צפון), מהווה אתגר גדול יותר עבור מעצב פנים. במקרה כזה יש צורך לעשות שימוש בגופי תאורה שמותאמים לתנאי החדר מבחינת עוצמת התאורה, הכיוונים וסוג האור (רך או ממוקד וכדומה).
אלמנט נוסף שמהווה תנאי לעיצוב אפקטיבי הוא יצירת תחושה אחידה של חומריות, בעיקר באמצעות הרהיטים. עיצוב סלון שנועד להשרות אווירה כפרית יעשה שימוש בחומרים טבעיים כמו קש, עץ ואבן טבעית. לעומת זאת עיצוב הסלון בסגנון מודרני או עתידני נוטה לחומרים כמו מתכת, שיש חלק, פלסטיק וחומרים דומים. בכל מקרה של עיצוב סלון צריך המעצב לברר מראש עם הלקוח לאיזה כיוון כדאי לקחת את העיצוב, ולפי זה לבחור רהיטים מחומרים שונים.